- skierowana jest do osób zdrowych celem stosowania profilaktyki zdrowotnej poprzez pracę nad prawidłowymi nawykami żywieniowymi i/lub redukcją masy ciała
- sprawdza się również u osób borykających się z problemami alergicznymi, nietolerancjami pokarmowymi
- zalecana jest jako uzupełnienie terapii leczenia różnych schorzeń, między innymi takich jak:
- choroby skórne: w szczególności atopowe zapalenie skóry (AZS), łuszczyca, choroba Duhringa (opryszczkowate zapalenie skóry),
- celiakia,
- astma, katar sienny,
- nadczynność, niedoczynność tarczycy (w tym choroba Hashimoto),
- wielokrotne poronienia,
- zaburzenia gospodarki lipidowej, węglowodanowej, hormonalnej.
Dietetyka klasyczna
- szczegółowy wywiad dotyczący stanu zdrowia (np. analiza historii choroby z uwzględnieniem przyjmowanych leków, suplementów diety),
- analizę nawyków żywieniowych (koniecznie zabierz ze sobą wypełniony dzienniczek żywieniowy),
- analizę badań lekarskich wykonanych wcześniej (glukoza, lipidogram, morfologia, TSH, testy na nietolerancje/alergie pokarmowe i inne),
- rozpisanie, w miarę potrzeby, dodatkowych badanań (badania genetyczne, badania nietolerancji/alergii pokarmowych, badania w kierunku chorób autoimmunologicznych) celem szerszej diagnostyki ułatwiającej spersonalizowanie diety,
- dokonanie pomiarów antropometrycznych, takich jak obwód: ramienia, talii, pasa, bioder, uda oraz analiza składu ciała na profesjonalnym urządzeniu Jawon Medical X-Contact 350,
- rozmowa na temat nawyków żywieniowych oraz opracowanie podstawowych zaleceń dotyczących spersonalizowanej diety,
- czas trwania wizyty: około 60 minut.
- wydanie spersonalizowanej diety,
- wprowadzanie indywidualnych zmian,
- kontrolę zastosowań porad dietetyka oraz ocenę ich efektów,
- pomiary antropometryczne.
Pierwsza wizyta ma na celu wytyczenie kierunku współpracy oraz obejmuje:
Kolejne wizyty:
"Człowiek rozwija się przez całe życie, ale jednak to co nabył w dzieciństwie pozostaje zasadniczą wytyczną na dalszy ciąg jego (...) historii"
Antoni Kępiński