dieta w chorobach z nadmierną kumulacją żelaza - część 1.
Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak okazuje się, że jego nadmiar jest dla nas silnie toksyczny i może przyczynić się do wielu dolegliwości zdrowotnych. Organizm pozbawiony prawidłowej regulacji kontroli ilości żelaza w organizmie wchłania w nadmiarze ten pierwiastek z pożywienia, z równoczesnym odkładaniem go w miąższu komórek różnych tkanek. W ten sposób rozwijająca się hemochromatoza przyczynia się do uszkodzenia struktury, a w konsekwencji do upośledzenia funkcji ważnych narządów (wątroby, nerek, serca, trzustki, a nawet mózgu). Ponadto, nadmiar skumulowanego żelaza w organizmie doprowadza również do stresu oksydacyjnego bardzo negatywnie wpływającego na cały nasz organizm.
Wyróżniamy hemochromatozę:
- pierwotną (czyli dziedziczną, będącą następstwem defektu genetycznego),
- wtórną do innych chorób (związaną z takimi stanami patologicznymi, które przyczyniają się do nadmiernego gromadzenia żelaza w organizmie - tabela 1).
Tabela 1. Wtórna hemochromatoza – nabyte przeładowanie żelazem | |
niedokrwistość z przeładowaniem żelaza | talasemia, niedokrwistość syderoblastyczna, niedobór kinazy pirogronianowej |
choroba wątroby | niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NASH) |
choroby trzustki | przewlekłe zapalenie trzustki (PZT), mukowiscydoza |
pozajelitowe przeładowanie żelazem | powtarzane przetoczenia krwi |
dietetyczne przeładowanie żelazem | przedłużona terapia doustna żelazem |
Żelazo, wbrew pozorom, jest szeroko rozpowszechnionym pierwiastkiem w przyrodzie. Występuje niemal we wszystkich produktach spożywczych, a żeby nie było zbyt prosto - dodatkowo w różnych ilościach i w dwóch postaciach: hemowej oraz niehemowej. Ale o tym jutro...
Brak opublikowanych komentarzy.
Nowy komentarz